Jedlý plevel brzy na jaře

30.3.2018 | Jana Konečná

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen a počátek dubna jsou na jedlý plevel poměrně bohaté. V tuto dobu je pro naše zdraví obzvlášť cenný, protože domácí listová zelenina zatím není a dovážený špenát, polníček a další salátky mohou v tuto dobu obsahovat ne moc bezpečné množství dusičnanů. 


Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední zvaný také žabinec se dá sklízet během celé zimy i brzy zjara. Ptačinec žabinec plevelTvoří více či méně rozsáhlé porosty na nejrůznějších místech, najdeme jej například ve smrkových hájcích mezi panelovými domy sídlišť, kde často tvoří souvislé pokryvy.  Sklízí se výborně po hrstech, někdy dá trochu práce odtrhat konce se zažloutlými lístky. Ptačinec je mnohdy dostupný i při souvislé sněhové pokrývce, protože pod smrky, kde rád roste, se sníh časti ani nedostane. Decimují jej až silnější mrazy, po jejichž skončení ale zase hned dorůstá.  

Hluchavka nachováHluchavka nachová

Hluchavka nachová je nám k dispozici rovněž jak během zimy, tak i brzy na jaře. Roste takřka všude, stačí se jen pořádně podívat. Často ji najdeme jednotlivě růst mezi porosty ptačince. V zimě a začátkem jara je zatím jen pár centimetrů vysoká, ale rostlinky jsou dostatečně rozložité a pěkně se trhají. Trháme jen horní část rostlinek, která je dostatečně šťavnatá. 

Kopřiva mladáKopřiva

Kopřiva začne vylézat ze země, jakmile mrazy po zimě poleví. V tuto dobu ještě není jasně zelená, ale temně zelená až do karmínova, a zatím jen pár centimetrů vysoká. Jednotlivé rostlinky jsou ale dostatečně rozložité a sklízejí se dobře, pokud někomu nevadí požahání. Trháme celé konce rostlin, což v tuto dobu znamená, že je bereme skoro celé. Zpočátku to ale s jejich pojídáním nepřežeňme, u někoho by se mohla projevit alergie.

Orsej jarníOrsej jarní

Orsej jarní se objevuje také až po ústupu mrazů a tvoří pak mnohdy rozsáhlé porosty. Má ráda spíše stín a vlhko. Je dobré počkat pár dní, až lístky dostatečně zvětší a dají se trhat po hrstech, tedy velmi dobře. Se sklizní ale skončíme hned, jakmile začne nasazovat na květ, protože pak už je jedovatá.

 

Bršlice kozí noha

Bršlice, pampeliška, jahodí, sedmikráska, ...

Každým dnem pak přibývají další druhy jedlého plevele, třeba bršlice kozí noha, lístky pampelišky nebo lístky jahodníku

A kdo má dost trpělivosti, malé prsty a nic jiného nenajde, může obírat alespoň listí a kvítky sedmikrásek, ty jsou skoro všude. 

Jedlý plevel  je výborný do polévky dvě minuty před koncem varu a nebo do jiného pokrmu, třeba k restované zelenině nebo pod maso, dvě až tři minuty před koncem tepelné úpravy. Předtím plevel přebereme od suchých přírodnin a nekvalitních částí, propláchneme, slejeme vodu a nařežeme nahrubo.

Další jedlý plevel najdete v rubrice Jedlý plevel.

Fota: Růžena Odehnalová, poslední foto Pixabay.com



Reklama