Jídlo, zdraví a bydlení zeleně

Jedlý plevel koncem zimy: ptačinec, pampeliška, sedmikráska, jahodník a orsej

26.2.2024 | Jana Konečná

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.  více …


Jedlý plevel v zimě? Ptačinec!

15.1.2024 | Jana Konečná

Ptačinec jedlý plevelAno, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.  více …


Jedlý plevel: lístky pampelišky

2.9.2023 | Jana Konečná

Pampeliška listPampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny. více …


Jedlý plevel v létě

24.7.2023 | Jana Konečná

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …


Jedlý plevel na jaře: bršlice, kopřiva, pampeliška, hluchavka

11.4.2023 | Jana Konečná

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s okolím. Ve velkém množství ale můžeme sbírat například bršlici, ale také pampelišku nebo hluchavku. U kopřivy i hluchavky trháme jen mladé nebo vrcholové části.  více …


Filtry na studniční vodu? Důležitý je rozbor vody.

22.1.2023 | Jana Konečná

Filtry na vodu ze studnyVoda ze studny nebo vrtu, která má sloužit jako pitná voda, nesmí obsahovat škodlivé bakterie nebo vyšší obsah železa či dusičnanů. Když obsahuje škodliviny, použijeme kvalitní filtraci. Abychom zachovali biogenní hodnotu vody a její přirozenou mineralizaci.  více …