24.7.2024 | Jana Konečná
Červenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů.
více …
11.4.2024 | Jana Konečná
Březen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s okolím. Ve velkém množství ale můžeme sbírat například bršlici, ale také pampelišku nebo hluchavku. U kopřivy i hluchavky trháme jen mladé nebo vrcholové části. více …
26.2.2024 | Jana Konečná
Konec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.
více …
30.1.2024 | Jana Konečná
Filtry na vodu do kuchyně by měly odstraňovat z pitné vody škodlivé sloučeniny chloru a další možné škodliviny, jako třeba pesticidy, těžké kovy, léčiva, hormony, a další. Prospěšné minerály by měly ve vodě zachovat. Dokážou to? Ano, vhodně konstruované filtry s velkým objemem aktivního uhlí a pomalým průtokem to dokáží.
15.1.2024 | Jana Konečná
Ano, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.
více …
15.12.2023 | Ekolist
K vánočnímu času to patří. Podělit se s ostatními. Zanést něco na zub pro lesní zvěř. Jablka, mrkve, tvrdý chleba. Dobře míněný skutek však může vést k utrpení zvířat a jejich smrti. Například tvrdý chleba v teplém a vlhkém počasí snadno zvlhne a zplesniví, varují lesníci.
více …