22.5.2020 | Jana Konečná
Dešťová voda se dá využít na zalévání zahrady, splachování WC, praní prádla i sprchování. V kuchyni se dá dešťovka použít na mytí nádobí, ale na pití a vaření se nedoporučuje, i tak si v ní někdo vaří třeba brambory nebo rýži. Hlavním problémem bývají mechanické nečistoty a také organické znečištění ze střech, na které usedají ptáci.
První čištění dešťové vody musí proběhnout v okapovém systému pomocí umělohmotných mřížek, ty se úchytkami přichytí na vrcholu okapu po celé jeho délce a šířce. Na odtok z okapu se umístí pevná nerezová mřížka. Do svodové roury je vhodné dát sběrač s filtrem na hrubé nečistoty.
Před vodárnu, která přivádí vodu z nádrže na dešťovou vodu, je vhodné umístit hrubší filtr s vypouštěcím ventilem a 90 mikronovou vložkou. Vhodný je filtr Hydra RAH nebo Hydra M RAH - ten má navíc manometry, které napoví, kdy je třeba otočit ventilem a filtr tak propláchnout. Pokud máme silný tlak vody (nad 0,87 MPa), musíme před vodárnu použít speciální filtr před vodárnu.
Za hrubý filtr dáme filtr s 50 mikronovou vložkou. Buď Atlas RL s umyvatelnou vložkou nebo Hydru M RSH či Hydru RSH s vypouštěcím ventilem. Jako poslední se dává filtr s aktivním uhlím.
V současné době se místo jednotlivých filtrů používají spíše sestavy, které obsahují vhodné vložky. Jde tedy o to, aby voda prošla nejprve vložkou RAH (90 mcr), poté vložkou RSH nebo RL (50 mcr) a nakonec uhlíkovou LA. Někdy se před uhlíkovou vložku LA dává ještě jemná nasákavá vložka FA nebo CPP (25 mcr). Najdete na filtry na dešťovou vodu.
V kuchyni se dá dešťovka použít na mytí nádobí, ale na pití a vaření se nedoporučuje kvůli chybějícím minerálům a kolísavé kvalitě. Pokud budeme dešťovou vodu v kuchyni používat, je vhodné dát pod dřez některý filtr na bakterie.
Více informací najdete v rubrikách: Voda