Zatímco na jaře jsou všechny lístky pampelišek mladé, po zbytek roku si ty mladé vybíráme, ty starší mohou být trochu hořké. Můžeme je použít jako salát, chvilku povařit v polévce nebo podusit na konci přípravy masa.
Pampeliška lékařská, dříve taky smetanka lékařská, patří mezi léčivky s velmi širokým působením. Herbář Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha uvádí, že v listech je kromě řady dalších látek obsažen vitamin C, kyselina křemičitá, organické kyseliny, třísloviny, hořčiny, kaučuk a minerální látky, hlavně měď. Podle tohoto zdroje pampeliška mírně povzbuzuje celý organismus, podporuje trávení a látkovou výměnu. Působí i antirevmaticky, je močopudná a rozpouští ledvinové i žlučové kameny, výraznější léčebné účinky však poskytne spíš kořen než listy.
Foto: Wlasta Hlinková, www.rawspirace.cz
Další články tématu Jedlý plevel