Inspirace: Mapa producentů bio potravin
30.06.2022
Osobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“
více …
14.04.2022
Už je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny.
více …
13.02.2022
Konec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.
více …
15.01.2022
Ano, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.
více …
10.12.2021
Filtry na vodu z vodovodního řadu jsou plněny aktivním uhlím. Odstraňují nejen chlor a jeho škodlivé sloučeniny, ale i těžké kovy, pesticidy, hormony, antibiotika a další léčiva a chemikálie. A chcete mít kojeneckou vodu z kohoutku? Není problém, Dionela FDN2 zvládne i to.
02.12.2021
Dnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice.
více …
17.10.2021
Jahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti
více …
29.09.2021
Potravinářské výrobky z Pardubického kraje s certifikátem "Regionální produkt" se rozrostly o dalších devět vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nechybí zelenina, koření i něco sladkého na závěr.
více …
15.09.2021
Potravinářské výrobky z kraje Vysočina s certifikátem "regionální produkt" se rozrostl o dalších šest vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nějaká ta zelenina, sladký med a něco ostřejšího na pití na závěr.
05.07.2021
Červenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů.
více …