Inspirace: Mapa producentů bio potravin
21.02.2021
Konec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání nejlepší doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Nehledě na to, že někteří z nás už začali jedlým plevelům dávat přednost před pěstovanou zeleninou i po zbytek roku. Sedmikráska obecná je pak první jedlý plevel, kterým můžeme začít utužovat své zdraví, jakmile sleze sníh a přestane nepřetržitě mrznout.
více …
15.02.2021
Mladý pár z Výčap u Třebíče mele mouku z vlastního obilí. Nabízí k prodeji celozrnnou mouku - pšeničnou, špaldovou a žitnou, od hladké až po krupici. Mouku melou z obilí, které vyrostlo na jejich polích, a tak mohou garantovat její čerstvost. Navíc ji připraví až po objednání zákazníkem.
více …
15.02.2021
"Když dezinfikujeme vodu chlorem nebo jiným chemickým oxidantem, nezabíjí jen bakterie a viry, ale reaguje i s přírodními organickými látkami ve vodě za vzniku směsi toxických látek, které nazýváme vedlejší produkty dezinfekce. Je to nežádoucí, ale nevyhnutelný proces při chemické dezinfekci vody. Daň, kterou platíme za to, že voda je mikrobiologicky nezávadná a lidé zde hromadně a akutně neumírají na tyfové, úplavicové či cholerové epidemie," uvádí v Hospodářských novinách z 11. 2. 2021 František Kožíšek, vedoucí oddělení hygieny vody ve Státním zdravotním ústavu.
více …
30.12.2020
Podle balady Jaromíra Erbena Štědrý den mají i zvířata ochutnat ze stolu hospodáře. Dnes to nelze v žádném případě doporučit. Pes či kočka, kteří jsou během celého roku krmeni krmivem vyváženým a vhodným pro konkrétní zvíře, mohou díky této tradici strávit část svátků hospitalizováni ve veterinární nemocnici s akutním zánětem slinivky, varují veterináři.
více …
13.07.2020
Červenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů.
více …
13.04.2020
Osobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“
více …
21.03.2020
Březen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s ovíce …
15.01.2020
Ano, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít si místo, kde se jí dlouhodobě dobře daří.
více …
03.12.2019
Dnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice.
více …
05.04.2019
Hospodářské noviny uvedly závažné informace o stavu pitné vody z hromadného zásobování v Česku. Problémy jsou se sloučeninami vzniklými chlorováním, s pesticidy, mikroplasty, zbytky léčiv i dalšími škodlivinami. Pomohlo by aktivní uhlí v úpravnách vod a nahrazení chlorace jinou technologií.
více …