Jídlo zeleně

Inspirace: Mapa producentů bio potravin

Filtry na vodu do kuchyně: proč některé fungují a jiné moc ne?

26.05.2023

pitna-voda-filtryFiltry na vodu do kuchyně obsahují aktivní uhlí, které odstraňuje z vody celé spektrum škodlivin. Některé zbyly ve vodě po vodárenské úpravě, některé se díky té úpravě vytvořily. Sloučeniny chloru, chemikálie ze zemědělství, těžké kovy, hormony, antibiotika a tak dále. Aktivní uhlí vše zvládne, ale voda musí mít nízký průtok. Srovnání nejprodávanějších fitrů nám napoví, který zvolit.

  více …


Jedlý plevel na jaře: bršlice, kopřiva, pampeliška, hluchavka

11.04.2023

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s okolím. Ve velkém množství ale můžeme sbírat například bršlici, ale také pampelišku nebo hluchavku. U kopřivy i hluchavky trháme jen mladé nebo vrcholové více …


Jedlý plevel koncem zimy: ptačinec, pampeliška, sedmikráska, jahodník a orsej

04.03.2023

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.  více …


Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

30.06.2022

KopřivaOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …


Hrst osvědčených rad, jak mít na panelákovém balkónu jedlou zahrádku

14.04.2022

Rajčata na balkóněUž je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. více …


Jedlý plevel v zimě? Ptačinec!

15.01.2022

Ptačinec jedlý plevelAno, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.  více …


Jedlý plevel na začátku prosince

02.12.2021

Jedlý plevel prosinecDnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …


Jedlý plevel: lístky jahodníku

17.10.2021

Jahodník obecný listy jahodníkuJahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti   více …


Pardubický kraj má nové certifikované Regionální potraviny

29.09.2021

Potravinářské výrobky z Pardubického kraje s certifikátem "Regionální produkt" se rozrostly o dalších devět vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nechybí zelenina, koření i něco sladkého na závěr. více …


Vysočina ocenila šest nových potravin značkou Regionální produkt

15.09.2021

Potravinářské výrobky z kraje Vysočina s certifikátem "regionální produkt" se rozrostl o dalších šest vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nějaká ta zelenina, sladký med a něco ostřejšího na pití na závěr.

  více …


Reklama:

Filtry na vodu

 

Potřebujete filtr na vodu?

Filtry, které pasují i fungují, k tomu za dobrou cenu, najdete na filtryvody.cz