Jídlo zeleně

Inspirace: Mapa producentů bio potravin

Jedlý plevel: lístky jahodníku

17.10.2021

Jahodník obecný listy jahodníkuJahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti   více …


Pardubický kraj má nové certifikované Regionální potraviny

29.09.2021

Potravinářské výrobky z Pardubického kraje s certifikátem "Regionální produkt" se rozrostly o dalších devět vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nechybí zelenina, koření i něco sladkého na závěr. více …


Vysočina ocenila šest nových potravin značkou Regionální produkt

15.09.2021

Potravinářské výrobky z kraje Vysočina s certifikátem "regionální produkt" se rozrostl o dalších šest vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nějaká ta zelenina, sladký med a něco ostřejšího na pití na závěr.

  více …


Jedlý plevel v létě

05.07.2021

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …


Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

06.06.2021

KopřivaOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …


Kavárna v Brně nově otevírá Zahradnictví Podobrazy

12.04.2021

V Jazzové kavárně, která se nachází u Zelného trhu v Brně si nově lidé mohou nakoupit květiny, sazenice a jiné rostliny pro své pěstování od místních pěstitelů, kteří dříve své zboží prodávali na trzích.  více …


Mouka se dá stále vyrábět tradiční metodou, dokazuje to Mlýn Oudoleň

20.03.2021

Tradiční mletí mouky podle rodinné tradice, na to se zaměřuje mlýn v Oudoleni v okrese Havlíčkův Brod. Mlynářská tradice se tu předává z otce na syna. více …


Jedlý plevel koncem zimy? Sedmikráskové lístky

21.02.2021

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání nejlepší doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Nehledě na to, že někteří z nás už začali jedlým plevelům dávat přednost před pěstovanou zeleninou i po zbytek roku. Sedmikráska obecná je pak první jedlý plevel, kterým můžeme začít utužovat své zdraví, jakmile sleze sníh a přestane nepřetržitě mrznout.  více …


Filtry na pitnou vodu do kuchyně, srovnání

15.02.2021

pitna-voda-filtryFiltr na chlorovanou vodu musí odstraňovat především toxické vedlejší produkty chlorace, které vznikly při vodárenské úpravě. Používá se na to především aktivní uhlí, tedy filtry s aktivním uhlím. Kvalitní filtr s aktivním uhlím dokáže odfiltrovat do vysoké míry i další případné škodliviny jako těžké kovy, pesticidy, insekticidy, hormony, antibiotika a další léčiva a chemikálie. Kvalita filtrů s aktivním uhlím se dost liší, zde přinášíme jejich přehled a srovnání.  více …


Jak na přikrmování zvířat, aby jim neškodilo

30.12.2020

Krmení zvěřePodle balady Jaromíra Erbena Štědrý den mají i zvířata ochutnat ze stolu hospodáře. Dnes to nelze v žádném případě doporučit. Pes či kočka, kteří jsou během celého roku krmeni krmivem vyváženým a vhodným pro konkrétní zvíře, mohou díky této tradici strávit část svátků hospitalizováni ve veterinární nemocnici s akutním zánětem slinivky, varují veterináři. více …


Reklama: