Sedmikrásku najdeme takřka všude, na louce, u cesty, i všude tam, kde je kousek trávníku. Přednost dáme místům mimo město, jen se musíme vyhnout místům, která rádi navštěvují psi. Jakmile sedmikráska vykvete, sbíráme a jíme i její květy. Vyhneme se zahradní plnokvěté formě.
Lístečky sedmikrásek není lehké natrhat, jsou uspořádány v přízemní růžici rozprostírající se na povrchu půdy. Lístky jsou chlupaté a na okrajích vroubkované. Lístky sedmikrásky mají ořechovou chuť a můžeme je jíst za syrova k hotovému pokrmu nebo i po kratším vaření nebo dušení v jídle nebo polévce. Před použitím je propláchneme studenou vodou.
Jedlý plevel většinou používáme pro jeho přírodní obsah komplexu zdraví prospěšných látek, kterých se nám nedostává především na konci zimy a v brzkém jaře. Podle Jiřího Janči a Josefa Zentricha však sedmikráska obsahuje i látky, které působí jako mírný prostředek protizánětlivý, svíravý, hojivý a podporující vykašlávání, a to bez kontraindikací. Jak oba pánové uvádějí ve svém Herbáři, sedmikráska obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, minerální látky, pryskyřice, flavonoidy, polysacharid inulin a další látky. Nejvíce síly je podle nich v rostlině kolem jedenácté hodiny dopoledne.
Další tipy, jaký jedlý plevel můžeme trhat (třeba ptačinec žabicec i jahodník celou zimu) najdeme v rubrice Jedlý plevel
Foto: redakce