Jídlo zeleně

Inspirace: Mapa producentů bio potravin

Jedlý plevel v zimě? Ptačinec!

15.01.2022

Ptačinec jedlý plevelAno, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.  více …


Filtry na vodu do kuchyně, srovnání

10.12.2021

pitna-voda-filtryFiltry na chlorovanou vodu odstraňují škodliviny, které vznikly nebo zůstaly po vodárenské úpravě. Jako hlavní náplň mají aktivní uhlí, které dokáže kromě chloru a jeho sloučenina filtrovat také další škodliviny, například těžké kovy, pesticidy a insekticidy, hormony, antibiotika a další léčiva a chemikálie. Filtry s aktivním uhlím umístěné v kuchyni odstraňují škodliviny lépe než ty na hlavním přívodu vody.   více …


Jedlý plevel na začátku prosince

02.12.2021

Jedlý plevel prosinecDnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …


Jedlý plevel: lístky jahodníku

17.10.2021

Jahodník obecný listy jahodníkuJahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti   více …


Pardubický kraj má nové certifikované Regionální potraviny

29.09.2021

Potravinářské výrobky z Pardubického kraje s certifikátem "Regionální produkt" se rozrostly o dalších devět vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nechybí zelenina, koření i něco sladkého na závěr. více …


Vysočina ocenila šest nových potravin značkou Regionální produkt

15.09.2021

Potravinářské výrobky z kraje Vysočina s certifikátem "regionální produkt" se rozrostl o dalších šest vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nějaká ta zelenina, sladký med a něco ostřejšího na pití na závěr.

  více …


Jedlý plevel v létě

05.07.2021

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …


Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

06.06.2021

KopřivaOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …


Kavárna v Brně nově otevírá Zahradnictví Podobrazy

12.04.2021

V Jazzové kavárně, která se nachází u Zelného trhu v Brně si nově lidé mohou nakoupit květiny, sazenice a jiné rostliny pro své pěstování od místních pěstitelů, kteří dříve své zboží prodávali na trzích.  více …


Mouka se dá stále vyrábět tradiční metodou, dokazuje to Mlýn Oudoleň

20.03.2021

Tradiční mletí mouky podle rodinné tradice, na to se zaměřuje mlýn v Oudoleni v okrese Havlíčkův Brod. Mlynářská tradice se tu předává z otce na syna. více …


Reklama: