Ovocný cukr škodí mozku. Nápravu přináší zdravý tuk

19.2.2018 | Rozhlas.cz

OvoceJak může tuk pomáhat proti škodlivým účinkům cukru? Zastánci zdravé výživy zpozorní, ale právě určitý druh tuku je výsledkem bádání vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles, kteří se zaměřili na to, co páchá v lidském těle fruktóza čili ovocný cukr.

Navzdory názvu nedostáváme hlavní příděl fruktózy z ovoce, nýbrž ze sirupu původem z obilí, který se používá jako levné sladidlo do různých průmyslově vyráběných potravin a nápojů. U nás se sirup vyrábí především z pšenice, ve Spojených státech potom z kukuřice. 

Už dříve odborníci věděli, že fruktóza není o nic zdravější než sacharóza (obyčejný cukr z řepy nebo třtiny). Fruktóza je sice na chuť sladší než sacharóza, takže jí stačí méně, zato nenavodí tak silný pocit sytosti. Kalifornští vědci ale přišli s mnohem závažnějším zjištěním: fruktóza se vměšuje do práce genů v našem mozku. Přesněji řečeno chemicky reaguje s DNA v místě, kde se dotčené geny „zapínají“ nebo „vypínají“. 

Fruktóza se sice nejprve dostane jen ke dvěma genům, ale když je „přepne“, spustí tím kaskádu reakcí, které zasáhnou až 900 dalších genů v mozkových buňkách. Některé z nich řídí komunikaci mezi buňkami, jiné látkovou výměnu. Účinky fruktózy nejenže vedou k obezitě, diabetu a nemocím srdce a cév, ale narušují také procesy učení a paměti a mohou zvyšovat riziko duševních nebo neurodegenerativních nemocí. 

Kromě špatné zprávy ale přinesli kalifornští badatelé také jednu dobrou zprávu. Ničivé účinky fruktózy v mozku zastaví kyselina docosahexaenová (DHA). Patří mezi mastné kyseliny a najdeme ji v tuku některých mořských ryb, v některých druzích ořechů, zeleniny a ovoce. V mozku působí blahodárně, posiluje synapse mezi nervovými buňkami a tím prospívá učení i paměti. 

Její účinky vědci ověřili v potkaním bludišti, ve kterém soutěžily tři skupiny potkanů: jedni pili čistou vodu, druhým ji vědci přisladili fruktózou jako limonádu a třetí dostali kromě oslazené vody ještě potravu s DHA. Potkani pod vlivem fruktózového nápoje v bludišti viditelně zaostávali, zatímco jejich soupeři požívající navíc DHA drželi krok s těmi, kteří žádný speciální doping nedostali. 

Autoři pokusu proto upozorňují, že přemíra cukrů v jídle a pití to může našemu mozku pěkně osladit. V dalším bádání se chtějí zaměřit na to, nakolik jsou prospěšné tuky schopné vymazat škodlivé změny na našich genech.

zdroj: rozhlas.cz

Více informací najdete v rubrikách:



Reklama