Jedlý plevel: lístky pampelišky

2.9.2023 | Jana Konečná

Pampeliška listPampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny.


Zatímco na jaře jsou všechny lístky pampelišek mladé, po zbytek roku si ty mladé vybíráme, ty starší mohou být trochu hořké. Můžeme je použít jako salát, chvilku povařit v polévce nebo podusit na konci přípravy masa.

Pampeliška lékařská, dříve taky smetanka lékařská, patří mezi léčivky s velmi širokým působením. Herbář Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha uvádí, že v listech je kromě řady dalších látek obsažen vitamin C, kyselina křemičitá, organické kyseliny, třísloviny, hořčiny, kaučuk a minerální látky, hlavně měď. Podle tohoto zdroje pampeliška mírně povzbuzuje celý organismus, podporuje trávení a látkovou výměnu. Působí i antirevmaticky, je močopudná a rozpouští ledvinové i žlučové kameny, výraznější léčebné účinky však poskytne spíš kořen než listy.   

Foto: Wlasta Hlinková, www.rawspirace.cz

Další články tématu Jedlý plevel

Více informací najdete v rubrikách:



Reklama