Chcete uvést článek z vašeho regionu na podporu zelené politiky? Napište nám.

Jedlý plevel v létě

18.7.2017 | Jana Konečná

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů.


Spíš než na salát využijeme nyní jedlý plevel spíš jen do polévky nebo k restované zelenině, na posledních pár minut před koncem tepelné úpravy.

Sbíráme nyní třeba řebříček - jen čerstvé a šťavnaté části lístků, tedy ty nejmladší, třeba jen v půlce utržené a bez "stopek", abychom je nemuseli tahat z pusy.

V této době stále nakvétá červený jetel, který prospěje hlavně ženám. Sbíráme šťavnaté části - čerstvě vykvetlé hlavičky květů s pár lístky kolem, ty starší postupně odesychají. Je také možné vysít si na holý kousek místa červený jetel ze semene na jaře a sklízet pak velmi snadno monokulturu listí z červeného jetele.

I nyní sbíráme mladé lístky pampelišky, pokud na ně máme zrovna chuť, jsou totiž trochu hořké. Kde jsou posekané kopřivy, trháme vrchní části těch mladých, tedy dva až čtyři vrchní lístky. Kde je posekaná bršlice kozí noha, trháme mladé, šťavnaté, a ještě mírně zavinuté jedince.

Já osobně mám velmi ráda také mléč zelinný, který jako jeden z mála v létě je výborný stále i za syrova. Trháme celé šťavnaté části rostli, tedy nejen mladé lístky, ale i stopku a nerozvinuté květy. Je-li na takové části i odkvetlý kvítek, jen jej odstraníme.

Pokud netrpáme na zácpu, dopřejeme si lístky jitrocelů, kopinatého, většího i prostředního. Sbíráme také jen ty nejmladší a nejšťavnatější listy. Můžeme přidat jednu či dvě hlavičky černohlávku, ten ale stahuje ještě více než jitrocel, takže pozor na něj. Stejný stahující účel plní i lístky ostružiníku či maliníku, jejich působení je ale mírnější, tak se jich nemusíme bát. Trháme ale jen ty nejmladší světle zelené lístečky, ty starší už se neuvaří a zůstanou jako papír.  

Z vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že pokud zařazujeme jedlý plevel pravidelně, nejlépe denně nebo i vícekrát denně, do svého jídelníčku, můžeme očekávat kromě zajímavých chuťových zážitků také výrazné posílení své imunity a rychlé vypořádání se s některými zdravotními problémy, pokud již nastanou.

Další články tématu Jedlý plevel



Reklama

Reklama:

Zelené noviny na facebooku: