17.08.2018
Osobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …
30.03.2018
Březen a počátek dubna jsou na jedlý plevel poměrně bohaté. V tuto dobu je pro naše zdraví obzvlášť cenný, protože domácí listová zelenina zatím není a dovážený špenát, polníček a další salátky mohou v tuto dobu obsahovat ne moc bezpečné množství dusičnanů. více …
18.07.2017
Červenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …
23.03.2017
Pampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny. více …
19.03.2017
Jahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat někdy už od konce února, pokud neleží sníh a přes den nemrzne. Obsahuje vitamín C, kterého se nám koncem zimy a na jaře nedostává. více …
24.02.2017
Konec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání nejlepší doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Nehledě na to, že někteří z nás už začali jedlým plevelům dávat přednost před pěstovanou zeleninou i po zbytek roku. Sedmikráska obecná je pak první jedlý plevel, kterým můžeme začít utužovat své zdraví, jakmile sleze sníh a přestane nepřetržitě mrznout. více …