Jídlo, zdraví a bydlení zeleně

Filtry za nádrž na dešťovou vodu

27.6.2022 | Jana Konečná

Filtry na dešťovou voduDešťová voda se dá velmi dobře využít na zalévání zahrady, splachování WC, sprchování i praní prádla, případně i na mytí nádobí. Odfiltrovat je třeba hlavně mechanické i biologické nečistoty ze střech a spláchnutý prach, který může obsahovat i pyly a pesticidy z polí.  více …


Hrst osvědčených rad, jak mít na panelákovém balkónu jedlou zahrádku

14.4.2022 | Ekolist

Rajčata na balkóněUž je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. více …


Jedlý plevel na začátku prosince

2.12.2021 | Jana Konečná

Jedlý plevel prosinecDnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …


Jedlý plevel: lístky jahodníku

17.10.2021 | Jana Konečná

Jahodník obecný listy jahodníkuJahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti   více …


Vermikompostování pro začátečníky

21.6.2021 | Jana Konečná

Vermikompostér UrbalivVermikompostér neboli žížalí kompostér spotřebuje část odpadu v kuchyni a vyprodukuje kvalitní přírodní hnojivo a kompost. Ten se hodí pro zeleninu, bylinky i pokojové rostliny. Se žížalkami si na své přijdou i rybáři a někteří akvaristi. více …


Jedlý plevel počátkem března

1.3.2021 | Jana Konečná

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen, předjaří, je na jedlý plevel již bohatější než zima. Kromě ptačince a hluchavky nachové, které jsme sklízeli během celé zimy, začínají teď i "plantáže" orseje. Je to nejvhodnější doba na jejich sběr, protože jen v tuto dobu, kdy ještě nenakvétá, je možné orsej jíst.  více …