Jídlo, zdraví a bydlení zeleně

Jedlý plevel koncem zimy: ptačinec, pampeliška, sedmikráska, jahodník a orsej

26.2.2024 | Jana Konečná

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.  více …


Jedlý plevel: lístky pampelišky

2.9.2023 | Jana Konečná

Pampeliška listPampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny. více …


Hrst osvědčených rad, jak mít na panelákovém balkónu jedlou zahrádku

14.4.2022 | Ekolist

Rajčata na balkóněUž je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. více …


Jedlý plevel na začátku prosince

2.12.2021 | Jana Konečná

Jedlý plevel prosinecDnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …


Vermikompostování pro začátečníky

21.6.2021 | Jana Konečná

Vermikompostér UrbalivVermikompostér neboli žížalí kompostér spotřebuje část odpadu v kuchyni a vyprodukuje kvalitní přírodní hnojivo a kompost. Ten se hodí pro zeleninu, bylinky i pokojové rostliny. Se žížalkami si na své přijdou i rybáři a někteří akvaristi. více …


Jedlý plevel počátkem března

1.3.2021 | Jana Konečná

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen, předjaří, je na jedlý plevel již bohatější než zima. Kromě ptačince a hluchavky nachové, které jsme sklízeli během celé zimy, začínají teď i "plantáže" orseje. Je to nejvhodnější doba na jejich sběr, protože jen v tuto dobu, kdy ještě nenakvétá, je možné orsej jíst.  více …