2.9.2023 | Jana Konečná
Pampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny. více …
14.4.2022 | Ekolist
Už je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. více …
2.12.2021 | Jana Konečná
Dnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …
17.10.2021 | Jana Konečná
Jahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti více …
21.6.2021 | Jana Konečná
Vermikompostér neboli žížalí kompostér spotřebuje část odpadu v kuchyni a vyprodukuje kvalitní přírodní hnojivo a kompost. Ten se hodí pro zeleninu, bylinky i pokojové rostliny. Se žížalkami si na své přijdou i rybáři a někteří akvaristi. více …
1.3.2021 | Jana Konečná
Březen, předjaří, je na jedlý plevel již bohatější než zima. Kromě ptačince a hluchavky nachové, které jsme sklízeli během celé zimy, začínají teď i "plantáže" orseje. Je to nejvhodnější doba na jejich sběr, protože jen v tuto dobu, kdy ještě nenakvétá, je možné orsej jíst. více …