02.09.2023
Pampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny.
více …
24.07.2023
Červenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů.
více …
13.06.2023
Loni jsem brambory zkoušela pěstovat poprvé. Vědoma si toho, že přece rostou všude, jsem je nastrkala do řádků. Pak už jsem jenom praktikovala to, čemu říkám "péče líné zahradnice."
více …
26.05.2023
Filtry na vodu do kuchyně by měly odstraňovat z pitné vody celé spektrum škodlivin jako pesticidy, těžké kovy, léčiva, hormony a další. Měly by ale ve vodě ponechat prospěšné minerály. Srovnáním filtrů na českém trhu zjistíme, jak si který stojí.
11.04.2023
Březen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s okolím. Ve velkém množství ale můžeme sbírat například bršlici, ale také pampelišku nebo hluchavku. U kopřivy i hluchavky trháme jen mladé nebo vrcholové více …
05.03.2023
Možná právě přemýšlíte nad tou starou meruňkou nebo ořechem, který už neplodí a jeho padající větve ohrožují okolí. Je lepší ho úplně pokácet nebo jen ořezat? Pokud máte rádi ptáky nebo brouky, udělejte to druhé. Torza stromů jsou totiž báječným životním prostředím pro řadu unikátních živočichů. více …